15
noi

Discutam zilele trecute cu unul dintre scriitorii care participă la Dublă expunere și care a făcut o afirmație deloc surprinzătoare: „De multă vreme simt că o să apară unul care va țâșni efectiv și va duce lucrurile la un cu totul alt nivel decât cel stabilit până acum în literatura contemporană din România și acum îmi este din ce în ce mai clar că scriitorul acela va fi Bogdan Coșa.”

În Dublă expunere, Bogdan Coșa participă cu textul D.A.D.D.Y, proză generată de lucrarea lui Zoltan Bela, Dad Just Passed By.

Dad Just Passed by

Ce înseamnă să fii scriitor în anul de grație 2014?

Nu mare lucru, e mai degrabă ceva obscur și jenant, care complică viețile celor din jur. Și îți dai seama foarte simplu de lucrul ăsta. Când îți vine rândul să spui ceva extra despre tine – sau dacă ești întrebat – și spui că ești scriitor, ce se citește pe fața interlocutorului în acel moment e mai lung de zis în cuvinte, cam ceea ce s-ar citi dacă i-ai spune că bunicul lui veteran de război a fost homosexual.

În rest, un soi de epigonism anonim.

Cât de important este spațiul în care creezi și ce impact are asupra muncii tale?

E important până într-un anumit punct, adică el trebuie să existe, să știi că ai la îndemână un colț al camerei în care te poți așeza la laptop cu o bere atunci când s-a culcat toată lumea. Îți tragi un scaun, pui coatele pe bar, și peste o oră-două îți dai seama că nu știi cât s-a terminat meciul de hochei sau la ce te-ai uitat. Știi doar că te-ai simțit bine, așa că mai iei o bere dacă poți să mai stai, daca nu, dai bună seara și te întorci euforic în pat. Așa e scrisul, fiindcă te duci acolo ca să stai un pic singur în vastele tale castele din Spania, să îți rezolvi o problemă sau să-ți amintești, să retrăiești un episod. Să faci o glumă cu tine însuți – și pentru asta nu-ți trebuie cine știe ce decor sau motor. În general, în viață, nu-ți trebuie cine știe ce decor, nici măcar dacă scrii literatură de călătorie.

Bogdan_COSA pt blog

Ce te definește ca scriitor?
Ce să mă definească la 25 de ani?

De ce este importantă literatura?
Păi, nu prea e. A fost, știm cu toții, am învățat la școală… dar nu a mai rămas mare lucru din ea, nici măcar simbolic. E oina culturii și a divertismentului – fără fonduri, fără public, fără nume mari, pe care să le știe lumea de rând. Suntem noi între noi, pe cine mai minți că e importantă?

Spune-mi te rog în câteva cuvinte cum percepi diferența dintre narativul din arta vizuală și cel din literatură.
Dacă închid ochii, pot vedea unele picturi dintre cele care m-au impresionat în scurtele și puținele mele vizite la muzee și galerii; la fel, scene din cărțile care m-au dat pe spate. Dar cât timp persistă ele? O să le văd și peste 10 ani? Cum faci o poveste sau o imagine memorabilă să dureze în lipsa suportului? Da… Fiindcă dacă te-a pasionat arta și ajungi boschetar, nu-ți mai rămân decât iconițele, rugăciunile și arta stradală.

Dacă ar fi sa provoci la dialog un scriitor/o scriitoare – indiferent de epoca de care apartine acesta / aceasta – care fi acela/aceea și în ce fel te sensibilizează opera sa?
N-aș putea spune, nu prea mi-am întreținut idolii în ultima vreme. Dacă ar fi obligatoriu să-mi aleg, cred că aș chema la apel pe cineva care să mă binedispună, J.J. Rousseau bătrân.

Bogdan Coșa / n. 1989, Codlea, județul Brașov

Studii: Facultatea de Litere a Universității „Transilvania”, Brașov
Master Teoria Literaturii şi Literatură Comparată, în cadrul Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti)

Cărți publicate:

Poker, Ed. Cartea Românească, 2011 – primul roman al trilogiei cu același titlu (Premiul pentru Debut al Editurii Cartea Românească în 2010)
O formă de adăpost primară, Ed. Cartea Românească, 2013  (poezie)
Black Glass, Ed. Cartea Românească, 2013 – cel de-al doilea roman al trilogiei Poker
(Premiul “Tânărul prozator al anului 2013”)

Este inclus, alături de 19 romancieri din Europa, în antologia European First Novel Festival (Visit Printing House Budapest, 2012).

0 No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *