06
noi

tolici&agopian

Ștefan Agopian și Roman Tolici sunt două dintre numele „cu greutate” de pe lista celor 20 de scriitori și artiști incluși în antologia de proză scurtă, Dublă expunere.

Ștefan a răspuns greu provocării mele de a scrie o ficțiune inspirat de o lucrare de artă contemporană.
A fost reticent în primul rând pentru că, atunci când am vorbit prima oară la telefon, eram doar o voce din neant, care îi propunea să scrie o proză – iar asta nu se face: un scriitor scrie atunci când are chef. Punct.
În al doilea rând a ezitat pentru că, așa cum mi-a mărturisit, nu mai scrisese de mult timp și nu avea în niciun fel certitudinea că proza sa avea să îmi satisfacă așteptările.

Stefan Agopian_foto
În cele din urmă, s-a lăsat convins de portofoliul lui Roman Tolici, de unde a ales o lucrare din seria Nobody, realizată în 2011, dar și de onorariul pe care i l-am oferit.

Ficțiunea generată de pânza lui Roman Tolici poartă titlul Scurtă relatare despre Isaac Emmer  și este una dintre prozele la care țin în mod deosebit (poate și pentru că am trecut prin atâtea emoții până să o văd).
Scrisă în nota unui realism minimalist, dar extrem de convingător, povestea lui Isaac Emmer pare a fi cartea de identitate a misteriosului personaj îmbrăcat în alb, din lucrare. De altfel, reacția lui Roman Tolici după parcurgerea textului cred că pune foarte bine în lumină legătura strânsă creată între imagine și ficțiune:

…cred că se pliază extraordinar de bine pe imaginea aleasă. Descrierile din text m-au dus cu realism prin locuri pe care le-am recunoscut. Mi-a plăcut ideea colecției cărților de debut. Povestea evreului e nespectaculoasă, dar așa sunt toate viețile descrise fără amănunte.
M-a înfiorat sfârșitul… Posibilitatea ca acel om să nu existe de fapt…
Roman blog 2

Pânza care a inspirat demersul narativ al domnului Agopian poartă același titlul cu seria din care face parte, fiind doar numerotată Nobody X. A fost expusă în 2011 la Jecza Gallery, din Timișoara, când, pentru prima oară, au fost propuse identități – ce-i drept, în altă cheie – personajelor fără chip, surprinse din spate, în plină mișcare, îndreptându-se spre o destinație incertă, mascată de fundalul negru, declanșator de întrebări și angoase.

Nu știu în ce măsură au rezonat cei doi atunci când s-au întâlnit, dar nu am nicio îndoială că la nivel artistic s-a produs acea reacție pe care o așteptam, speram să se producă, o pândeam.

Ștefan AGOPIAN a debutat editorial cu roma­nul Ziua mîniei (Cartea Românească, 1979).

A publicat: Tache de catifea (Cartea Românească, 1981; Ararat, 1995; Gramar, 1999; Polirom, 2004, 2012); Tobit (Eminescu, 1983; Polirom, 2005; traducere în limba germana, Kriterion, 1989; Premiul pentru Proza al Asociației Scriitorilor din București); Manualul întîmplărilor (Cartea Românească, 1984; Humanitas, 1993; Polirom, 2014; Premiul Uniunii Scriitorilor); Sara (Eminescu, 1987; Paideia, 1991; Polirom, 2006; Premiul revistei Amfiteatru pentru cea mai bună scriere beletristică a anului); Însemnări din Sodoma (Eminescu, 1993); Republica pe eșafod (Cartea Romanească, 2000; Premiul Asociației Scriitorilor din București); Fric (Polirom, 2003; Premiul ASPRO pentru experiment în cadrul Tîrgului Internațional de Carte Bookarest 2004 și Premiul revistei Cuvîntul la categoria „Superlativele anului 2003“).
Tot la Editura Polirom îi apar și volu­mele Opere I. Însemnări din Sodoma, Drumul, Republica pe eșafod, Ziua mîniei, Manualul întîmplărilor, Tache de catifea (2008), Opere II. Sara, Tobit, Fric (2009) și Scriitor în comunism (niște amintiri) (2013; Premiul special al juriului USR și Premiul revistei Observator Cultural, sec­țiunea „Memorialistică”).

Roman TOLICI
Născut  în 1974,  la Ghetlova,  Republica Moldova.
Trăiește și lucrează în București.

Studii
Universitatea Națională de Arte din București

Expoziții personale – selecție

2014    Milk. Honey. Blood., Zorzini Gallery @ Palatul Știrbei, București
2014    Ceremonii, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Chișinău
2012    Sweet Nightmares, H’art Gallery, București
2012    Senki, Herman Ottó Museum, Miskolc
2011    Grafik und Malerei, Ross+Ross Galerie, Stuttgart
2011    Nobody, Jecza Gallerry, Timişoara
2010    Action, Virtuell-Visuell, Dorsten
2010    Preview: Action, Galeria Posibilă, București
2009    Barber’s Shop, Institutul Cultural Român, Praga
2009    Forever Young, Collectiva Gallery, Berlin
2008    Fuck, Lukovni Salon, Celje
2008    IT Could Happen Tomorrow,  Muzeul Național de Artă Contemporană, București
2008    Park, Muzeul Brukenthal, Sibiu
2006    The Gospel According To Santa Claus, H’art Gallery, București
2006    Recent Drawings, Galeria Posibilă, București
2005    In Exitus, H’art Gallery, București
2004    Here-And-Now, Galeria Posibilă, București
2002    Fantasmagorica, deINTERESE Gallery, București
www.romantolici.ro

0 No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *